De trein van Yogyakarta naar Jombang

 

trein_yogyakarta_jombang_00

 

Stipt 06.55 uur vertrekt de Sancaka Pagi vanuit station Tugu te Yogya, naar Sura-baya. De aankomsttijd zal omstreeks 12.00 zijn en de trein stopt vervolgens op de volgende stations: Solo (07.45)  Madiun (09.15), Nganjuk (10.00) en Jombang (10.30). De trein gaat na een zeer korte stop door naar Surabaya.

Het betreft een comfortabele trein die opgedeeld is in een executive klasse, voorste wagons, en een goedkopere business klasse, de achterste wagons. Er is ook een restauratiewagen.

 

Trein_Yogyakarta_jombang_01

Alle plaatsen op de trein zijn gereserveerde plaatsen. De executive class is met airconditioning, op dit traject is dit ook wel aan te raden. Weliswaar staat de AC te koud afgesteld, maar reeds na 10 minuten komt er een deken-verhuurder langs, die voor een halve euro zorgt voor een oplossing. Stoelen hebben een lange been-ruimte, een stopcontact is voorradig en in de wagon is ook een kleurentelevisie aanwezig. Verrassing: onze wagon heeft een ‘eigen’ stewardess en haar naam en mobiele nummer staan duidelijk genoteerd. Een idee voor de NS? Ik probeer haar te sms-en en werkelijk, mijn vraag over hoeveel wagons er zijn wordt in 5 minuten beantwoord. Het zijn er 8 vandaag, die plaats bieden voor 50 personen elk.

 

Bij deze treinreis is het begin en het eind het meest interessant, namelijk als de trein door de stad rijdt. Buiten de steden is het landschap voornamelijk platteland, veel verbouw van rijst en suikerriet. Best mooi, maar niet zo afwisselend als bijvoorbeeld de treinverbindingen in de Preangher. Aan boord zijn drankjes en complete maaltijden verkrijgbaar, de nasi goreng voor 1 euro vond ik uitstekend smaken.

 

Nog een tip: maak gebruik van de porter: zowel bij instappen als bij uitstappen bieden deze werkers hun diensten aan, ca 1 of 2 euro per koffer, zij weten de weg naar de zitplaats direct te vinden en het bespaart een hoop gezeul door de trein. Wel uitdrukkelijk de prijs van te voren afspreken.

 

trein_yogyakrta_jombang_02

 

Kosten van de tickets variëren, ze zijn elektronisch gekoppeld aan vraag en aanbod, reken op een bedrag tussen 25 en 40 euro, op feestdagen rustig het dubbele.

 

Het treinstation van Jombang is zeer eenvoudig. Let op de becaks hier die in veel gevallen zijn uitgerust met een soort van grasmachine motor. De route naar de Bromo zal gaan via Mojosari en Pasuruan. Aankomst Bromo kraterwand tussen 16.00 en 18.00.

 

Peter Moerbeek, Antarin, 2015