Het Gunung Padang Mysterie

Gunungpadang_indonesie

    Veel ouder dan de Borubudur, die is ‘slechts’ 1200 jaar oud en ouder dan de Pyramides (4500  jaar oud). Ongeveer 10.000 jaar oud wordt de megalithische vindplaats Gudung Padang te West Java ingeschat. Een team van deskundigen kwam in 2012 met de stelling dat de bovenste plek/laag dateert uit 4500 BC en dat er onder de grond ruimtes zijn die dateren uit 10.000 BC.  Dit alles door koolstofdatering vastgesteld en met hulp van buitenlandse onderzoekers. Hoe het ook zij, een en ander moet nog wel bevestigd worden en nader onderzocht want er zijn nog veel vragen. Duidelijk is dat het hier een bijzondere plek betreft en dat kun je bijna voelen als je er rond loopt, hier is een beschaving geweest die misschien al meer kon dan elders op de wereld. De locatie van de heilige plek is  op een van de vele bergtoppen in het Sundanese landschap, op bijna 900 meter boven de zeespiegel. Pas in 1979 is de vindplaats weer ‘terug’ gevonden door een aantal lokale boeren. Daarvoor was het al bekend, maar was er geen aandacht voor. In 1891 wordt reeds melding gemaakt van deze locatie in het boek ‘Oudheden van Java’(Landsdrukkerij 1891, Verbeek). Onder het kopje ‘Goenoeng Padang’ wordt het volgende geschreven:

Op den bergtop Goenoeng Padang, nabij Goenoeng Mélati, eene opeenvolging van 4 terrassen, door trappen van ruwe steenen verbonden, met ruwe platte steenen bevloerd en met talrijke scherpe en zuilvórmige rechtopstaande andesietsteenen versierd. Op ieder terras een heuveltje, waarschijnlijk een graf, met steenen omzet en bedekt, en van boven met 2 spitse steenen voorzien. In 1890 door den heer De Corte bezocht.

De belangstelling voor deze locatie is inmiddels terug, helemaal sinds de vorige president van Indonesië (Susilo Bambang Yudhoyono) in 2014 de plek met een bezoek vereerde, er is niemand meer  in Indonesië die niet gehoord heeft van Situs Gunung Padang. De vragen die nog wel eensluidend beantwoord moeten worden zijn: wat is de precieze ouderdom van het bouwwerk, welke vorm had zij (een Pyramide wordt gesteld) , wat was de functie van de plek (vermoed wordt een begraafplaats), waarom werden de stenen bewerkt als menhirs (veel 5 hoekig en 6 hoekige langwerpige stenen) en met welk gereedschap werden de stenen bewerkt.

Hoe de definitieve uitslag  ook gaat uitpakken, voorlopig is het een zeer bijzondere plek in een prachtig bergachtig  landschap tussen theeplantages. Nu sinds kort ook  de trein Bogor-Sukabumi-Cianjur weer operationeel is en er uitgestapt kan worden bij de halte Lampegan is een excursie goed haalbaar. Van station Lampegan nog 8 kilometer lopen of een brommertaxi nemen. Entree een kwartje, gidsen aanwezig maar niet Engelstalig.

Excusies mogelijk vanuit Kampoeng Padi Resort te Sukabumi, inclusief treintickets, vervoer, brommertaxi en gids ter plekke. Nadere informatie over de treinschema’s en overnachtingsmogelijkheden: www.antarin.netinfo@antarin.net

Peter Moerbeek, 2015