01 November 2013

Dag Peter en Emile,

We hebben een mooie reis achter de rug. Sulawesi is een mooi eiland. We hebben veel gedaan, gezien en beleefd. De reis is verlopen zoals voorgesteld. We kregen bij aankomst een draaiboek waarin alles nauwkeurig beschreven stond.

Nagenoeg alles verliep zoals in het draaiboek beschreven.

We merkten bij de gidsen, chauffeurs en hotels/pensions dat de lokale agent wel een bepaalde status (goede naam) heeft.

De gidsen en chauffeurs kwamen altijd op tijd en gidsen kwamen zich meestal de avond er voor zich al voorstellen, wat wij zeer waarderen. Opgemerkt moet echter worden dat de gidsen lang niet altijd en zeker niet in detail op de hoogte bleken van ons programma. Dan vroegen ze aan ons wat er in het draaiboek stond. Een verbeterpunt dus. Een van de gidsen, Yotje in Minahassa, bleek een dubbele boeking te hebben wat hij zelf geen probleem vond (” I can manage that”) maar voor ons niet prettig was. We hebben immers niet voor niets een privé gids geboekt. Wat auto’s betreft hield hij er na ons commentaar wel rekening mee en gingen we niet met z’n allen in 1 auto. Hij regelde 2 chauffeurs en 2 auto’s.

Fietsen in omgeving van Malino aan het begin van onze reis was een goed begin. Niet zo zwaar, niet zo lang. Daar zag ik (janny) voor het eerst de rijstvelden die m.n. in het licht van de late middagzon adembenemend zijn.

De trek in lore-lindu park was een bijzondere ervaring. Hoewel heel zwaar, hadden we het zeker niet willen missen.

De megalieten zijn prachtig. In Rantepao waren het meemaken van een ceremonie en de 2-daagse trek met overnachting bij mensen thuis ook mooie ervaringen.

Afsluiten in Bunaken is ons goed bevallen. Goede accommodatie en lekker niets doen na een , toch wel, vermoeiende reis. We stellen ons de vraag of we achteraf gezien iets anders zouden doen. Antwoord is: misschien op kleine onderdelen. Ergens een dag korter en dan elders een dag langer. Bijvoorbeeld Rantepao een dag korter en dan 2 overnachtingen in Pendolo bijv.

Tot zover onze bevindingen. Hartelijk dank voor echt meedenken en voorbereiden van onze reis…

 Met vriendelijke groet, E. en J.