16 August 2014

Beste Peter en Emile,

Bedankt voor jullie welkomsmail. We hebben een prachtige reis door Java en Bali gehad. Voor mij ook een sentimental journey met dochter en kleindochter die voor het eert in Indonesië waren. Alles klopte met de auto’s en de chauffeurs/begeleiders en de hotels. Echt prima.Watch Full Movie Streaming Online and Download

De Garudavluchten Amsterdam-Jakarta en v.v. zonder tussenstop bevielen heel goed. We konden op de heenweg zelfs genieten van het wk in Brazilië, live, op CNN.!!

Yono is een geweldig goede chauffeur en begeleider. Wat een aardige man en wat heeft hij zorgzaam, betrokken, oplettend en bescheiden voor ons gezorgd de eerste 12 dagen. En ons rustig en bedreven door het Indonesische verkeer vervoerd. Het was echt ook heel prettig hem als reisgezelschap te hebben.

We hebben ook veel gehad aan het boek van Emile met stadswandelingen., zowel in Bandung (waar we het gebruikten op de Braga en voor het wandelen vanaf het ITB naar de straat waar ik lang gewoond heb (Jl. Tirtayasa) en in Yogyajarta waar we het gebruikten voor de kraton en ook de kampong Kali Code zochten en vonden ( en heel interessant vonden).

Tot slot nog even iets wat we minder geslaagd vonden, maar het is de vraag of jullie daar invloed op kunnen hebben. De chauffeur die ons van Lovina naar Ubud reed zette ons bij de pura Batur af op een plek waar we in een fuik liepen van heel agressieve sash-verhuurders (voor exorbitante prijs!). Ze versperden ons gewoon de weg en ons bleek toen we toch doorliepen dat je via hen niet bij de Batur tempel kwam maar bij een tempel ernaast. Toen we de echte pura Batur zagen bleek men daar ook niet blij met de maffia-achtige praktijk van de buren en daar vond men het prima om met enkel een sarong de tempel te betreden en vroeg men om vrijwillige donaties. Marion heeft de chauffeur wel laten weten dat hij mensen niet moest afzetten op de plek met die agressieve verhuurders van kledij voor een tempel die niet de pura Batur is, maar of hij zich daar iets aan gelegen zal willen of kunnen laten liggen is natuurlijk maar de vraag.

In Pangandaran werden we na aankomst in het hotel meteen geconfronteerd met een gids, die een totaalpakket voor begeleiding aanbood: zowel naar het National Park als naar de green canyon en green valley. Gelukkig hadden we nog bijtijds door dat voor de green valley en de green canyon een gids overbodig is als je al over auto met chauffeur beschikt. Dan heb je niet nog een extra persoon nodig om je erheen te rijden! Want in de canyon en valley krijg je ter plekke al iemand die je erdoorheen vaart, resp. raft. We hadden het al bijna allemaal afgesproken overvallen als we waren door de spraakzame gids maar konden een en ander nog bijstellen en hadden gids dus alleen voor het National Park. Het zou goed zijn als jullie info of  de chauffeurs  hier tijdig op zouden wijzen.

Alles bij elkaar, we zijn alle drie heel blij dat we deze reis gemaakt hebben en dat we die met jullie geplanned hebben.

Bedankt ook namens Marion en Esther, en vriendelijke groet, Carla van Brederode