06 November 2014

Beste Peter en Emile,

Allereerst hartelijk bedankt voor het welkom thuis. Gelukkig was alles weer goed aangetroffen na drie weken afwezigheid. Verder wil Ik jullie reisbureau Antarin bedanken voor de voortreffelijke organisatie van mijn reis naar en in Indonesië. Op een klein minpuntje na liep alles op rolletjes. Het ene minpuntje was dat er bij aankomst vanuit Medan in Jakarta geen chauffeur klaar stond om mij naar Bandung te brengen. Na contact met Yogya is het gelukkig toch nog goed gekomen.
Ik vond Indonesië na mijn laatste bezoek in 2006 wel sterk veranderd. Veel drukker , motorfietsen overal in enorme aantallen , veel meer milieuvervuiling zoals plastic afval en benauwde atmosfeer in de steden. Het is duidelijk dat de infrastructuur totaal niet berekend is om een overbevolkt eiland als Java te kunnen bedienen. Het mooie landschap is er nog wel , maar je moet heel wat lagen vervuiling wegkrabben om het weer zichtbaar te maken. Gelukkig zijn de mensen nog steeds net zo hartelijk en behulpzaam. Ook bij het contact met mijn vrienden in
Bandung en Bogor heb weer veel warmte ontvangen.
De verblijfplaatsen die jullie voor mij geregeld hadden waren allemaal uitstekend. Het hotel Grand Aston in Medan vond ik wel wat overdreven luxe. Leuk om een keer mee ge maken , maar die ene dag leven in een soort yuppiereservaat was wel genoeg. Onderweg van het Tobameer naar Medan passeerde ik de stad Siantar die een hele positieve indruk bij mij achterliet. Ik denk dat hier een goede verblijfplaats om de afstanden te overbruggen te vinden moet zijn. Misschien iets om te overwegen?
Mijn ervaringen met Antarin zijn positief genoeg om jullie bij mijn vrienden en familie aan te bevelen als zij een reis naar Indonesië zouden overwegen. Ik wens jullie dan ook van harte veel succes met de voortzetting van jullie reis- en bemiddelingsbureau. Als jullie naar aanleiding van mijn commentaar nog nader contact met mij zouden willen opnemen, zijn jullie van harte welkom.

Met Vriendelijke Groeten, Leo van der Kooij.