18 December 2014

Hallo Peter en Emile,

Het is een beetje late reactie, maar inderdaad, we zijn weer terug na een voortreffelijke reis. Treinen reden op tijd, de hotels rekenden op ons, en de gidsen waren op tijd, en hulpvaardig. We hebben ervaren dat het reizen met de trein comfortabel is, en op lange afstanden te verkiezen is boven de auto. In de steden hebben we over het algemeen de stadswandelingen uit het boekje van Emile gevolgd wat vooral in Surabaya erg warm was, maar wel boeiend.

Enkele puntjes

1.     Volgens uw brief zou de gids bij de airport exit in Jakarta aan de linkerkant staan, gewapend met een bordje. Het was even zoeken, want hij stond rechts met de tekstkant van het bordje tegen zijn buik. Verder heeft hij ons netjes afgeleverd bij hotel “de Revier”

2.     Jakarta: prima hotel met prima service, maar een wat slordige inrichting. We waren overigens de enige gasten.

3.     Eerste treinreis naar Bandung met de gids die ons kwam ophalen van het hotel. Het zou prettig zijn als er tijdens de treinreis wat meer informatie was over plaatsen en bijzonderheden onderweg. Het hotel in Bandung, Savoy Homan was natuurlijk uitstekend.

4.      De fietstocht naar  Borobudur. Vandaar naar Ungaran. Een dag met de chauffeur op stap geweest; hadden  best twee dagen mogen zijn. (Tempel, spoorwegmuseum en het meer).

5.     Cakra homestay in Solo was inderdaad eenvoudig maar wel heel gezellig. Ook Solo had wat ons betreft een dag langer mogen duren.

6.     In Surabaya weer het wandel programma gevolgd wat prima beviel. Dus alle in het protocol aangegeven excursies gemist.

7.     Kalibaru viel wat tegen. We hebben alleen de bij het resort behorende plantage gezien. Ik denk dat het wel zinvol is een gids te regelen voor Kawah Ijen en/of Sukamade.

8.     Vervolgens per auto naar Bali. Het was een lange vermoeiende rit en de chauffeur wist in Kuta niet de weg. Maar het hotel Bali Agung Village is toch bereikt en was prima, het hotel zat vol met Nederlandse overwinteraars.

Al met al, een prima reis, veel zon, veel historie gezien en veel couleur locale ondervonden. Voor een dag tot dag verslag, zie facebook, tijdlijn Daan van der Elst.

Met vriendelijke groeten, Daan en Francien