09 February 2015

Beste medewerkers van Antarin,

De reis naar Indonesie is goed geweest, ik heb alles kunnen doen wat ik wilde.
De eerste week in Semarang was achteraf een dag te lang. Als je alleen bent is het hotel Candi Baru wel iets te afgelegen, maar taxi’s brachten mij waar ik wilde. In ieder geval was het hotel op loopafstand van mijn oude woonhuis, en het ziekenhuis waar ik geboren ben. Dat was prettig. Het hotel zelf was wel erg sober. Wat ik miste was een kluisje in de kamer of bij de receptie om o.a. mijn paspoort in te bewaren.
Het ontbijt was best, maar had graag wat meer variatie in fruit willen zien, elke dag een pisang gaat vervelen.
Ook was ik blij met het eettentje op het terrein, Black Canyon Coffee, waar ik regelmatig at. Want veel anders was er niet in de buurt en alleen ga je niet ver op stap, vooral ‘s avonds niet. Wat meer informatie daarover had ik prettig gevonden, bijvoorbeeld een lijstje met eetgelegenheden in de buurt.
De treinreis van Semarang naar Jakarta ging ook prima.
Guesthouse Shraya Residence was een oase van rust in de drukke stad. De service was goed. Heel vriendelijke mensen. Over hygiene hebben de Indonesiers nou eenmaal een ander oordeel, dus ik moest in het begin bijvoorbeeld vragen om een schone handdoek of toiletpapier. Die kreeg ik dan wel meteen. Het sanitair hield ik zelf een beetje bij met een schoonmaakmiddel.
Als uitvalsbasis naar de plekken die ik wilde zien was het een prima locatie (hoewel de afstand om te lopen – volgens de wandelroute in het boek – erg tegenviel). Gelukkig had ik leuk contact met een gezin in Jakarta, zij hebben mij wat rondgereden en tenslotte de laatste dag naar het vliegveld gebracht. Ook in het guesthouse ontmoette ik een aardig stel.
De chauffeur die mij naar Bogor heeft gereden, was ook vriendelijk en behulpzaam. Hij sprak zelfs een paar woorden Nederlands. Ik hoop niet dat hij meer van mij verwachtte, ik wilde maar twee locaties bezoeken, dus na een kop koffie en lunch zijn we weer teruggereden.

Ik besef dat alleen reizen beslist anders is dan met meer personen, het zal ook niet vaak voorkomen.
Al met al is het doel waarom ik naar Indonesie wilde, bereikt en ben ik heel tevreden. Wellicht tot een volgende keer!

Hartelijke groeten, Paula van Ewijk