28 January 2015

Dag Peter en Emile,

Onze reis was bijzonder, interessant en hebben leuke ontmoetingen gehad. Helaas regende het heel hard in Malino, zodat we weinig van het prachtige uitzicht vanaf Rumah Tengah Sawah konden genieten of zelfs maar even buiten zitten. Het huis is leuk met een luxe badkamer en gezellig zitje. Om in de slaapkamer te komen moet je wel een steile trap met enorme treden beklimmen, voor ons geen probleem, maar een paar jaar ouder wel. Vonden het jammer dat we niet in het huis konden eten. In het dorp gegeten. 1ste avond niet lekker (was aangeraden), 2e avond  op eigen initiatief in drukker cafeetje : Riung Gunung,  met anex winkel, was goed en gezelliger.

Gids Sandy erg aardig en goed. Fietsen, weliswaar in veel regen, maar leuk. Ontbijt prima met gastheer Danny op de achtergrond.
Bara beach Inn, ligt heel erg gezellig aan het strand, de kamers zijn eenvoudig, maar prima. Het overdekte terras, waar je kunt eten sfeervol. Het eten eenvoudig, maar vonden wij lekker.
Andere gasten mopperden wel, bijv. over de vis, die bijv. niet vers was etc. en  even naar het dorp rijden om te eten was niet zo fijn. een hele lange kapotte weg.
Ook werd er gemopperd over het vieze strand. de eigenares vindt dat die taak bij de overheid ligt,  maar op aandringen van diverse gasten werden er pogingen ondernomen om het schoon te maken. het plastic afval etc. komt uit de zee, dus zwommen wij er ook in.
Wat we heel jammer vonden is dat de chauffeur helemaal geen engels spreekt, waardoor je veel mist aan informatie over landschap, cultuur, gewoontes etc.
Hij was wel een hele goede chauffeur en aardig. Maar door een  engels sprekende chauffeur van  andere Nederlandse gasten, kregen we wat extra tips om de autotocht wat interessanter te maken , wat natuurlijk altijd welkom is.

Prima om onze reactie op de site te zetten. Ook belangrijk om te vermelden, dat wij het wandelen en het fietsen, ook vanuit  het hotel in Makassar absoluut niet hadden willen missen. Je voelt en ervaart beter hoe het leven en de verschillende culturen zijn,  je maakt makkelijk contact met mensen en je ziet gewoon meer. De autoritten zijn lang en dus vormen deze onderbrekingen een belangrijke meerwaarde.

Hartelijke groet, Jeannette en Maarten Kloosterman