16 June 2015

Beste Peter,
We zijn afgelopen donderdag teruggekomen van onze vakantie in Indonesië.
De rondreis waarmee we op 13 mei begonnen vanaf Jakarta tot Surabaya met auto en chauffeur was ronduit een geweldige ervaring.
Veel complimenten aan onze chauffeur Ostik die er alles aan deed om het ons naar de zin te maken. Fijne kerel om gedurende 2 weken mee rond te reizen.
De gekozen accommodaties waren prima met een tweetal uitzonderingen:
1. Overnachting in Sukabumi, kampung Padi:
Prachtige locatie, lieve mensen. De tweede dag was alleen het bed opgemaakt. De badkamer en de  kamer waren niet schoongemaakt. In de kamer veel mieren bij het raam. Hebben we toen zelf verwijderd. Maar de volgende dag toen we vertrokken was de kamer vergeven van de mieren. Moet men beter op letten.
2. Overnachting in Bliat, hotel Tugu: sterk verouderd en toe aan ingrijpende renovatie. Badkamer en toilet bij elkaar in een kleine ruimte. Bij douchen werd toilet kletsnat. Gaf dus veel geklieder. Hotel bestaat nog denk ik dankzij de Sukarnokamer. Ontbijt zeer pover. Alleen nasigoreng of bami, geen brood, geen sappen. Kortom de slechtste accommodatie tijdens onze rondreis.

Daarentegen was het tweede Tugu hotel hierna in Malang een verademing. Prachtig, uitstekende service. We kregen in de middag zelf een high tea aangeboden met Indonesische koekjes en versnaperingen. Ontbijt ‘s morgens was prima zoals je mag verwachten van een goed hotel. Dit hotel in Malang is echt een aanrader.

Onze laatste accommodatie in Bali, Prama Sanur Beach, gaf bij het inchecken problemen. We zaten niet in het systeem. Men vroeg toen om de voucher, die we niet hadden. Ik heb de receptie toen contact laten opnemen met jullie kantoor in Yogyakarta. Toen bleek dat er sprake was van een miscommunicatie en konden we snel terecht op een kamer in het hotelcomplex. Waar de miscommunicatie zat wilde men niet zeggen. Even aandachtspuntje voor jullie denk ik.

Tenslotte hadden we problemen bij het vertrek naar huis vanaf Bali bij de immigratieofficials op vliegveld Denpassar.  Heeft niets met Antarin te maken maar ik wilde jullie dit verhaal even met jullie delen. Probleem was dat we in ons paspoort geen inkomend stempel 13mei hadden staan. We waren volgens de immigr official dus illegaal in Indonesië.
Oorzaak: bij aankomst in Indonesië vliegveld Jarkarta hoefden we geen ingevuld formulier meer aan te leveren voor het visum. Dit formulier was al afgeschaft. Maar we moesten wel 38 dollar pp betalen voor het visum. Hiervoor kregen we een betalingsbewijs. De loketten van de immigratiedienst hierna waren echter geheel verdwenen, en men gaf aan dat we onze bagage konden afhalen. Rare gang van zaken op het vliegveld dus. Na dit te hebben uitgelegd aan de baas van de  immigr officials in Denpassar en na overlegging van onze e-ticket waarmee we konden aantonen dat we 13 mei ook in Jakarta waren aangekomen kregen we een uitreisstempel in ons paspoort.

Ik heb nu trouwens vernomen dat op 10 juni de president van Indonesië de afschaffing van de 30 dagen visumplicht voor oa NL heeft goedgekeurd. Ben benieuwd hoe men deze verandering gaat organiseren in Indonesië. Ik mag toch aannemen dat bij binnenkomst in Jakarta elke buitenlander een inkomend stempel in het paspoort krijgt.

Tot zover onze bevindingen. Smaakt naar meer, misschien volgend jaar weer een rondreis.
Met vr grt, Rob en Desiree van der Tholen