21 August 2015

Beste Peter en Emile,

Allereerst onze dank voor de heerlijke reis! Alles liep volgens plan en was goed georganiseerd, voor ons gaf dat de mogelijkheid om te genieten van onze vakantie.
Alle chauffeurs en gidsen die ons begeleidden waren vriendelijk en kundig, het Engels was vooral op Sumatra wel slecht, waardoor soms (kleine) misverstanden ontstonden en wij vaak geen idee hadden wat we gingen doen of waar we waren. Oplosbaar uiteraard, maar een chauffeur is geen gids en dat zou het nog beter hebben gemaakt.

En dan nog wat anders: we hebben veel mooie maar ook kwetsbare natuur gezien. Door het betalen van toegang voor de parken dragen we hopelijk al iets bij aan het behoud daarvan, maar wij zouden ook best iets meer ‘terug willen geven’, bijv. in de vorm van een donatie aan organisaties die zich inzetten voor het behoud van het regenwoud op Sumatra, de schildpadden op Java, het koraal bij Bali, etc. Geen idee of wij daarin de enige zijn, maar als je zoveel moois ziet, dan zijn volgens mij veel mensen beste bereid om daaraan bij te dragen. Misschien kennen jullie (lokale) organisaties of kunnen jullie hier iets mee.

Onze gids naar de schildpadden bij Sukamade was erg goed, ze maakte er een leuke excursie van door onderweg ook veel te vertellen over allerlei gewassen etc. Ze spreekt ook goed Engels, zeker zo goed als Dedy (Papandayan). Ze is freelancer o.a. via het hotel waar wij zaten, Kalibaru Cottages en ik heb haar beloofd jullie te zullen melden dat wij zeer tevreden over haar waren.
Ik weet alleen haar voornaam, Nissa, en ik heb als jullie interesse hebben, ook haar telefoonnummer.

En verder was het een mooie reis!

Groeten, Suzan Orlebeke