14 July 2017

Hallo Emile,
We zijn inderdaad alweer bijna een week thuis. Wat een schitterende reis hebben we gemaakt. En wat was alles goed geregeld door jullie! Onze complimenten hiervoor.
We hebben nog wat aanvullingen die voor jullie van belang kunnen zijn opgesomd:
1. Het vervoer met chauffeurs was uitstekend geregeld, ze waren op tijd en inderdaad goed bekend met de omgeving. Ook erg behulpzaam.
2. We zijn erg tevreden over de gidsen die we hebben gehad voor ons onderzoek. Trouwens een aantal chauffeurs deed meer dan wij hadden verwacht. Heel fijn! Sommigen spraken zelfs goed Engels.
3. Het leek ons best goed mogelijk om de bagage in de trein van Bandung naar Kutoarjo zelf mee te nemen. Vooral als de reiziger niet veel bagage bij zich heeft. Maar misschien zijn wij een uitzondering. Toch hebben ook wij uiteindelijk wel gebruik gemaakt van de optie om de bagage alvast te laten wegbrengen.
4. Sarangan heeft niet onze voorkeur. We vonden het niet schoon en erg versleten! De slaapkamer was klam en rook zeer muf. De maaltijden waren echter prima. We zouden zo’n adres niet iemand aanbevelen. Wij zouden dit geen 2e keer boeken!
5. Tangkoko: We vonden dit geen comfortabele locatie. Meer iets voor backpackers. De reis van Surabaya naar Manado en vandaar de transfer naar Tangkoko met vrijwel direct daarop de geplande avondwandeling naar het spookdiertje kostte ons teveel inspanning. We hebben de vroege ochtendwandeling daarom ook niet gedaan. Jammer. Het reizen in de tropen is toch vermoeiender dan wij dachten. Er was trouwens wel warm water voor de douche en zelfs airco.
6. Wat ons wat vreemd overkwam, was dat wij de zeer uitgebreide info map over Sulawesi pas ontvingen bij aankomst op het vliegveld van Manado. Het was trouwens wel interessante informatie en goed gedocumenteerd. Maar we hebben, vanwege ons drukke programma in de Minahasa, pas op Bali de gelegenheid gehad dit door te lezen.
We hebben verder een soort puntenlijst gemaakt voor de hotels. De vier beste hotels/Guesthouses zijn naar onze mening:
1. Rumah Dharma
2. Cinangneng (HB guesthouse)
3. Lovina Beach (Adytia)
4. Tulungagung (Crown Victoria hotel) – door ons zelf aangedragen en uitstekend bevallen!
We hopen dat jullie hier wat mee kunnen en danken jullie voor alle info en de goede voorbereiding.
familie van Dijk / april 2017