Tips

VISUM

Voor Indonesie is een visum nodig. Hebt u de Nederlandse nationaliteit en verblijft u maximaal 30 dagen in het land, dan is het visum voor Indonesie gratis. U ontvangt dit bij binnenkomst in het land. Wel moet u een vliegticket kunnen overleggen, waarmee u binnen 30 dagen het land weer verlaat. Daarnaast dient uw paspoort minimaal nog 6 maanden geldig te zijn bij binnenkomst in het land.

Verblijft u langer dan 30 dagen in Indonesie, dan kunt u voor $35 een visa on arrival (VOA) kopen bij binnenkomst in het land. Dit visum is 30 dagen geldig en kan 1 keer met 30 dagen worden verlengd (kosten ca. 25 euro). Hiervoor geldt echter een bureacratische procedure die enkele dagen kan duren. Handiger is om vooraf aan de reis een visum voor 60 dagen bij de Indonesische ambassade in Den Haag aan te vragen, of dit via een visumbemiddelaar als ANWB (visumcentrale.nl) of het visumbureau (visum.nl) te laten doen.

In alle gevallen geldt: uw paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn vanaf de datum van binnenkomst.

Voor meer informatie: http://visa4indonesia.nl/

VERZEKERINGEN

Het afsluiten van een reis- en annuleringsverzekering is sterk aan te raden. Een doorlopende reis- en annuleringsverzekering komt meestal het goedkoopst uit. Eventueel kunnen wij een kortlopende annuleringsverzekering voor u afsluiten. De kosten hiervan staan in uw reisvoorstel vermeld. Het afsluiten van de annuleringsverzekering moet uiterlijk 7 dagen na de factuurdatum plaatsvinden. Wij brengen de verzekering onder bij Allianz Global Assistence.

VACCINATIES

Hoewel vaccinaties niet verplicht zijn, is het voor uw veiligheid aan te raden om een juist medisch advies in te winnen. Dit kunt u doen via een travel clinic (bijv. van de GGD). Vaccinaties die meestal voor een reis door Indonesië worden voorgeschreven zijn DTP, hepatitus A (geelzucht) en buiktyfus.

DTP

DTP-vaccinatie (difterie, tetanus, polio). Het is erg belangrijk tegen polio beschermd te zijn, omdat deze infectie bij volwassenen vaak ernstig verloopt. Vaccinatie is 15 jaar geldig.

Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Een virusinfectie van de lever verspreidt zich via besmet voedsel en water. Een vaccinatie met gammaglobuline biedt kortlopende bescherming van 3 tot 6 maanden. Een vaccinatie met Havrix is ook mogelijk en deze biedt langdurige bescherming van minimaal 15 jaar.

Buiktyfus

Een vaccinatie tegen buiktyfus wordt tegenwoordig voornamelijk aan risicogroepen gegeven. De inenting bestaat uit één prik. De beschermingsduur is drie jaar. 70% van de mensen die de buiktyfus inenting krijgen is beschermd, de bescherming is dus beperkt.
Je kunt de buiktyfus inenting ook in de vorm van 3 tabletten krijgen. De beschermingsduur is dan één jaar.

MALARIA

Malaria wordt verspreid door besmette muggen. Hiertegen zijn verschillende malariatabletten van toepassing die tijdens en na de reis moeten worden ingenomen. Afhankelijk van het gebeid waarin u in Indonesië reist worden wel of geen malariatabletten voorgeschreven. Neem voor een juist medisch advies contact op met een travel clinic.

MEDICAMENTEN

Het is handig om medicijnen mee te nemen tegen diarree, verstopping, koorts, insectenbeten en eventueel reisziekte. Verder pleisters, jodium, ORS (bij overmatig vochtverlies), bouillon, zonnebrandolie, crème voor de lippen en vitaminetabletten bij lange reizen. Gebruikt u belangrijke medicijnen, neem deze dan in voldoende mate mee, en tijdens de vlucht bij voorkeur in uw handbagage. Vraag bij uw huisarts of apotheek om een medicijnenpaspoort indien u veel medicijnen of medicijnen per injectie gebruikt. Vraag ook naar de houdbaarheid ervan onder de omstandigheden waaronder u reist. LET OP: voor sommige medicijnen (zoals opiaten of zware pijnstillers) gelden speciale regels. Kijk hier voor meer informatie en wat je moet regelen hiervoor: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/bagage/content/medicijnen-meenemen

BETAALMIDDELEN

De Indonesische munteenheid is de rupiah. De koers van de rupiah kan enorm fluctueren. Voor een actuele koers kunt u bijvoorbeeld kijken op: http://www.xe.com/currencyconverter/

In alle grote plaatsen en vliegvelden van Indonesië zijn geldautomaten aanwezig waar u kunt pinnen. De bekendste en meest verspreide bank is Bank Mandiri. Uit veiligheidsoverwegingen is het aan te raden de pinpas alleen op ‘wereld’ te zetten op het moment dat u gaat pinnen. Dit kan meestal in de app van uw bank. Pinnen met een credit card is ook mogelijk.

In grotere hotels, duurdere restaurants en grote winkelcentra kunt u betalen met een creditcard. Vaak wordt hiervoor een bedrag van 3% in rekening gebracht.

TIP: Het is verstandig om geld te pinnen of te wisselen bij aankomst in Indonesië. De koersen in Indonesië zijn over het algemeen een stuk beter dan in Nederland.

Wij raden aan om zowel cashgeld (euro’s of dollars in goede staat, dus zonder scheurtjes, vouwen, pennenstrepen, verkleuringen, etc.), een pinpas en een creditcard mee te nemen, zodat u altijd geldmiddelen bij de hand heeft. U kunt eventueel ook traveller’s cheques meenemen, maar het inwisselen hiervan gaat tegenwoordig niet meer zo eenvoudig.

PRIJZEN

In grotere winkels worden vaste prijzen gehanteerd maar in kleine zaakjes is afdingen gebruikelijk. Dat geldt ook op de markt of voor een ritje met een betjak. Het onderhandelen (‘tawaren’) is een diepgeworteld gebruik in Indonesië. U betaalt al gauw teveel als u daar van afziet.

FOOIEN

Het geven van fooien is zeer gebruikelijk in Indonesië. Voor een chauffeur/gids die een langere periode bij jullie blijft, geldt bijvoorbeeld ca. 2 euro per persoon per dag (afhankelijk van het aantal reizigers en het aantal dagen). Uiteraard blijft het vrijblijvend. In de ‘last minute’ informatie voor vertrek geven wij u verdere richtlijnen.

GEZONDHEID

U doet er vooral in het begin van de reis goed aan om uw ritme aan te passen aan de omgeving. De gewoonte in Indonesië om vroeg op te staan en de koelte van de ochtend te benutten, ‘s-middags te rusten en ‘s-avonds op tijd naar bed te gaan, kan een goede leidraad zijn. De kans bestaat dat u last krijgt van maag- en darmstoornissen. In het begin van de reis kan dat komen door het reizen zelf, het tijdsverschil, of door de verandering van temperatuur, vochtigheid en spijs. Om de kans op maag- en darmstoornissen te voorkomen wordt aangeraden om :

– –         nooit water uit de kraan te drinken
– –         de eerste dagen niet te veel koude drankjes te drinken
– –         geen drank met ijsblokjes te nemen
– –         frisdranken en mineraalwater uit flesjes te drinken
– –         geen ijsjes van straatkarretjes te eten

De straling van de zon in de tropen is veel sterker dan wij gewend zijn. Er is gauw gevaar van zonnebrand. Een hoofddeksel, zonnebril en zonnebrandolie zijn geen overbodige luxe.

KLEDING

Over het algemeen voldoet lichte zomerkleding, bij voorkeur van katoen, omdat die het transpiratievocht goed opneemt. In de natte periode komen een paraplu of lichte regenjas van pas. Voor de bergen is een trui of extra jas aan te raden.

VERVOER

Openbaar vervoer in Indonesië bestaat uit treinen (voornamelijk op Java), bussen (zowel tussen steden als stadsvervoer), binnenlandse vluchten, ferryboten tussen eilanden en Pelniboten voor langere afstanden.

Voor onze reizen maken wij voornamelijk gebruik van privévervoer: met een eigen auto en chauffeur op stap. Daarnaast zijn wij een groot voorstander van reizen per trein: wij kunnen verschillende treinritten in uw reis opnemen. Binnenlandse vluchten proberen we vanuit duurzaamheids-oogpunt zoveel mogelijk te vermijden, maar zijn vaak nodig wanneer u meerdere eilanden combineert. Tussen sommige eilanden zijn ferrydiensten of gaan er fastboaten. Vanwege veiligheid en comfort raden wij reizen met openbaar busvervoer en Pelniboten af.

In bijna alle steden van Indonesië zijn tegenwoordig taxi-apps actief. De bekendste zijn Grab en Gojek. Als u de apps download, dan kunt u eenvoudig en goedkoop gebruik maken van motortaxi’s en autotaxi’s. Daarnaast zijn er in sommige steden nog traditionele vervoersmiddelen beschikbaar: fietstaxi’s (betjak) en paard-en-wagen (andong, dokar).

WIFI/POST/TELEFOON

Internet is in bijna alle hotels en ook in veel restaurants gratis beschikbaar. Er zijn sinds april 2020 regels van kracht, die het gebruik van mobiele telefoons van buiten Indonesië beperken. Een lokaal nummer in uw telefoon zetten is daarmee niet altijd meer mogelijk. Wel is mobiel gebruik via bestaande wifi-netwerken altijd mogelijk.

Het internationale netnummer van Indonesië is +62. De internationale toegangscode 00 werkt niet in Indonesie. Gebruik daarom + of eventueel 001 of 007.

Brieven uit Indonesië naar Nederland nemen per luchtpost een week in beslag.

TIJDVERSCHIL

Indonesië heeft drie tijdzones. Op Java en Sumatra is het 6 uur later dan in Nederland, op Kalimantan, Sulawesi en de Kleine Sunda Eilanden 7 uur, en op Molukken en Papoea 8 uur. In onze zomertijd is het tijdverschil een uur minder.

VOLTAGE

Elektriciteit in Indonesie is overal 230v. De stekkers zijn van het Europese model. Een verloopstekker is dus niet nodig.

ADRESSEN


Ambassade van Indonesië in Nederland

Tobias Asserlaan 8

2517 CK Den Haag

Tel. 070-3108100

https://en.indonesia.nl


Ambassade van Indonesië in België

Tervuerenlaan 294

1150 Brussel

Tel. 00-32 (0)2-77120 14


Ambassade van Nederland in Indonesië

Jalan H.R Rasuna Said

Kavel S-3, Kuningan

Jakarta 12950

Tel: +62-215248200