Tips

 

VISUM

U heeft een paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is na datum van aankomst in Indonesië.

Bij een toeristisch verblijf korter dan 30 dagen in Indonesië, aankomst via de luchthavens Jakarta, Surabaya, Batam, Denpasar en Medan en vertrek uit alle internationale luchthavens (behalve Lombok!) krijgt u bij aankomst een gratis visum in uw paspoort gestempeld.

Bij aankomst via een ander vliegveld dan Jakarta, Surabaya, Batam, Denpasar en Medan, of bij vertrek uit Lombok dient u bij binnenkomst in Indonesië een visa on arrival te kopen @ 35 USD per persoon. Dit visum is ook 30 dagen geldig.

Voorbeelden: Aankomst in Jakarta en vertrek uit Yogyakarta: gratis visum. Aankomst in Makassar en vertrek uit Yogyakarta: visa on arrival @ 35 USD. Aankomst in Jakarta en vertrek uit Lombok: visa on arrival @ 35 USD.

Bij een verblijf langer dan 30 dagen gelden andere regels.

Wilt u tot 60 dagen verblijven in Indonesië dan moet u van te voren een visum aanvragen bij de Ambassade van Indonesië in Den Haag.

Het verdient aanbeveling om een kopie van uw paspoort mee te nemen. Bewaar deze gescheiden van uw paspoort. Bij verlies van het paspoort kan overlegging aan de Nederlandse Ambassade in Indonesië het verstrekken van een ‘laissez-passer’ bespoedigen.

VERZEKERINGEN

Het afsluiten van een reisverzekering is sterk aan te raden. Het afsluiten van een doorlopende reisverzekering komt meestal goedkoper uit. Bij de boeking kunt u overwegen een annuleringsverzekering af te sluiten, de premie bedraagt 5,5% van de reissom. Ook deze kunt u doorlopend afsluiten. De afsluiting moet plaats vinden binnen 7 dagen na de boeking. Wij brengen de verzekeringen onder bij Allianz Global Assistence.

VACCINATIES

Hoewel vaccinaties niet verplicht zijn is het voor uw veiligheid aan te raden om een juist medisch advies in te winnen. Dit kunt u doen via een travel clinic (bijv. van de GGD). Vaccinaties die meestal voor een reis door Indonesië worden voorgeschreven zijn DTP, hepatitus A (geelzucht) en buiktyfus.

DTP

DTP-vaccinatie (difterie, tetanus, polio). Het is erg belangrijk tegen polio beschermd te zijn, omdat deze infectie bij volwassenen vaak ernstig verloopt. Vaccinatie is 15 jaar geldig. Aangeraden wordt iedere 5 tot 10 jaar te vaccineren, en na verwonding.

Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Een virusinfectie van de lever verspreidt zich via besmet voedsel en water. Afhankelijk van de hoeveelheid biedt de toediening van gammaglobuline 3 tot 6 maanden bescherming. Sinds kort is het vaccin Havrix verkrijgbaar dat minimaal 10 jaar bescherming geeft.

Buiktyfus

De inenting bestaat uit één prik. De beschermingsduur van het buiktyfus vaccin is drie jaar. 70% van de mensen die de buiktyfus inenting krijgen is beschermd, de bescherming is dus beperkt.
Je kunt de buiktyfus inenting ook in de vorm van 3 tabletten krijgen. De beschermingsduur is dan één jaar.

Vaccinatie tegen cholera wordt afgeraden, omdat het beschikbare vaccin erg weinig bescherming biedt en de kans op cholera voor de toerist erg klein is. Wel altijd voorzichtig omgaan met voedsel, aangeraden wordt om ruim voor uw vertrek de GG & GD in uw omgeving of uw huisarts te raadplegen.

MALARIA

Wordt verspreid door besmette muggen. Hiertegen zijn verschillende malariatabletten van toepassing die tijdens en na de reis moeten worden ingenomen. Afhankelijk van het gebeid waarin u in Indonesië reist worden wel of geen malariatabletten voorgeschreven. Neem voor een juist medisch advies contact op met een travel clinic. In Indonesië is er, met name in de toeristische gebieden, altijd de mogelijkheid op tijd behandeling voor een ziekte als malaria te vinden. Niet zelf dokteren maar, door een arts, via bloedonderzoek laten nagaan welke behandeling gedaan moet worden. Reist u met kinderen of gaat u op eigen houtje naar onbekende gebieden, overleg dan met de arts of GG & GD of er aanvullende maatregelen genomen moeten worden.

MEDICAMENTEN

Gebruikt u medicijnen neem deze dan in voldoende mate mee, bijvoorbeeld in uw handbagage. Het is handig om middelen mee te nemen tegen diarree, verstopping, koorts, insectenbeten en eventueel reisziekte. Verder pleisters, jodium, ORS (bij overmatig vochtverlies), bouillon, zonnebrandolie, crème voor de lippen en vitaminetabletten bij lange reizen. Vraag uw medicijnenpaspoort als u veel medicijnen of medicijnen per injectie gebruikt. Vraag ook naar de houdbaarheid ervan onder de omstandigheden waaronder u reist. Informatie over gezondheid in de tropen geven de uitgaven van het Koninklijk Instituut voor de Tropen ‘ Hoe blijf ik gezond in de tropen’ en ‘ Met kinderen in de tropen’.

BAGAGE

De toegestane bagagevrijdom is doorgaans 20 kg. per persoon. De omvang en het gewicht van de handbagage is ook beperkt en per luchtvaartmaatschappij verschillend.

Per persoon van 21 jaar en ouder mag men belastingvrij 200 sigaretten, of 50 sigaren, of 100 gram tabak en 1 liter alcoholische drank, invoeren.

LUCHTHAVENBELASTING

Is niet bij de reis inbegrepen. Deze moet deze ter plaatse worden voldaan. Voor internationale vluchten bedraagt deze circa 10/15 euro.

De luchthavenbelasting bij lokale vluchten bedraagt ongeveer 2 euro p.p.

BETAALMIDDELEN

De munteenheid is de rupiah. (september 2014: 1 euro=15.000 Rp.)  In grote hotels, restaurants en winkels worden ook credit-cards geaccepteerd. Het is ook raadzaam om enig contant eurogeld mee te nemen. Er is geen restrictie op de in- en uitvoer van buitenlandse valuta en reischeques. Een bank/giropasje met het Cirrus/Mastercard-logo kunt u gebruiken om geld “uit de muur” te halen. Let op dat u uw Nederlandse pinpas open zet voor wereld-gebruik.

PRIJZEN

In goede winkels worden vaste prijzen gehanteerd maar in kleine zaakjes is afdingen gebruikelijk. Dat geldt ook op de markt of voor een ritje met een becak. Het onderhandelen is een diepgeworteld gebruik in Indonesië. U betaalt al gauw te veel als u daar van afziet.

FOOIEN

Het geven van fooien is een zaak die tot de goede en normale gewoonten behoort.

Een chauffeur die zijn werk goed doet mag rekenen op 1,50 tot 2,50, – euro per dag per persoon vinden wij. Uiteraard blijft het vrijblijvend.

GEZONDHEID

U doet er vooral in het begin van de reis goed aan om uw ritme aan te passen aan de omgeving. De gewoonte in Indonesië om vroeg op te staan en de koelte van de ochtend te benutten, ‘s-middags te rusten en ‘s-avonds op tijd naar bed te gaan, kan een goede leidraad zijn. De kans bestaat dat u last krijgt van maag- en darmstoornissen. In het begin van de reis kan dat komen door het reizen zelf, het tijdsverschil, of door de verandering van temperatuur, vochtigheid en spijs. Om de kans op maag- en darmstoornissen te voorkomen wordt aangeraden om :

– –         nooit water uit de kraan te drinken

– –         de eerste dagen niet te veel koude drankjes te drinken

– –         buiten de hotels geen drank met ijsblokjes te nemen

– –         frisdranken en mineraalwater uit flesjes te drinken

– –         en geen ijsjes van straatkarretjes te eten

De straling van de zon in de tropen is veel sterker dan wij gewend zijn. Er is gauw gevaar van zonnebrand. Een hoofddeksel, zonnebril en zonnebrandolie zijn geen overbodige luxe.

KLEDING

Over het algemeen voldoet lichte zomerkleding, bij voorkeur katoenen omdat die het transpiratievocht goed opnemen. In de natte periode komen een paraplu of lichte regenjas van pas. Voor de bergen is een trui of extra jas aan te raden.

VERVOER

Met name Java kent vele vormen van openbaar vervoer. In de grotere steden zijn er de “becaks”, de fietstaxi’s, en in de meeste steden zijn er de “bemo’s”, drie- of vierwielige bestelwagentjes die ieder hun eigen traject af leggen. Door uw hand op te steken laat u ze stoppen. In bijna alle grote steden rijden meter-taxi’s. Op Java en Zuid Sumatra rijden treinen. Voor de grotere afstanden zijn er ook nog de ‘colts/ (minibusjes), taxi’s en bussen, zowel oude als moderne met airconditioning. Als u van het openbaar vervoer gebruik maakt, doet u er goed aan voldoende kleingeld op zak te hebben. Voor het vervoer tussen de eilanden van de archipel zorgen de luchtvaartmaatschappijen Garuda, Lion, Wings, Air Asia, Sriwijaya, Citilink en andere, die over een uitgebreid verkeersnetwerk beschikken. Ook bestaat er een regelmatige bootverbinding tussen de eilanden, die verzorgd worden door de grote Pelni-passagiersschepen. Over routes, prijzen en vertrekdata kunt u zich laten informeren door ons, deze service wordt verstrekt als u ook een vliegticket bij ons bestelt.

POST/WIFI

Brieven uit Indonesië naar Nederland nemen per luchtpost een week in beslag. In de grote steden zijn gemakkelijk internet-faciliteiten te vinden. Prijs per uur 1-5 euro. Gratis wifi is in de betere hotels aanwezig.

TIJDVERSCHIL

Indonesië heeft drie tijdzones. Op Java en Sumatra is het 6 uur later dan in Nederland, op Kalimantan, Sulawesi en de Kleine Sunda Eilanden 7 uur, en op Molukken en Papoea 8 uur. In onze zomertijd is het tijdverschil een uur minder.

TELEFOON

Het toegangsnummer vanuit Nederland is 00.62. In Indonesië kunt u op postkantoren automatisch met Nederland telefoneren door achter elkaar te draaien 00131, dan het netnummer zonder 0, vervolgens het abonnee-nummer.

OPENINGSTIJDEN

Bedrijven : 08.00-16.00 (ma t/m vr); 08.00-12.00 (za). Winkels : 08.00-20.00 (ma t/m za); 09.00-19.00 (zo) warenhuizen. Banken : van 09.00-14.30 (ma t/m vr). Overheid : 08.30-15.00 (ma t/m do); 08.30-12.00 (vr, za). Postkantoren 08.00-13.00 (ma t/m do); 08.00-11.00 (vr,za)

VOLTAGE

In hotels meestal 220 V wisselstroom, een enkele keer 110-130V. Een verloopstekker is handig, een zaklantaarn ook.

ADRESSEN


Ambassade van Indonesië in Nederland

Tobias Asserlaan 8

2517 CK Den Haag

Tel. 070-3108100

Geopend op werkdagen van 09.00-13.00 uur.

En van 14.00-17.00 uur.


Ambassade van Indonesië in België

Tervuerenlaan 294

1150 Brussel

Tel. 00-32 (0)2-77120 14


Ambassade van Nederland in Indonesië

Jalan H.R Rasuna Said

Kavel S-3, Kuningan

Jakarta 12950

Tel. 00-62(0)21-525-1515

Geopend van Maandag t/m Vrijdag

Van 08.30 tot 10.30 uur (visa)


Koninklijk Instituut voor de Tropen / Resources Centre

Mauritskade 63

Amsterdam

Tel. 020-5688711

In het Centre kan men na reservering diaseries en video’s bekijken.

Geopend op werkdagen van 10.00-17.00 uur


Nuttige websites:

www.indonesie.pagina.nl

www.kit.nl

www.indonesia-news.com

www.indonesia.nl/